avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor inmormantare salariat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor inmormantare salariat

Buna seara am si eu o intrebare,tatal meu a decedat acum o luna,mama mea e casnica si a fost la casa de pesii pentru acel ajutor dar nu a fost ajutata cica ajutorul se da numai pensionarilor,daca cineva ma poate ajuta ar fi perfect


Unde trebuie sa se duca pentru ajutor ?
Ce acte ii trebuie ?
Trebuie sa fie asugurat pe viata ?


Multumesc. P.S : Nu stiu daca am pus intrebre unde trebuie.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 16:44, 31 Ianuarie 2012
Daca a fost pensionar - de la casa de pesnii;
Daca a fost salariat (la data decesului) - de la unitatea unde a lucrat.
Daca a fost in intretinerea unui copil - acel copil ridica de la casa de pensii 50% din ajutorul acordat in cazul asiguratului.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
...
Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

2. Pentru acest an valoarea ajutorului de deces este de 2.117 lei.

3. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.

Art. 109
(1) Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.

(2) Prin exceptie de la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 108 lit. f), dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin inscrisuri doveditoare in acest sens sau prin declaratie pe propria raspundere autentificata.

Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);
g) adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).

Art. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.

(2) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

Art. 118
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.


4. - Casa de Pensii nu are dreptate, nu scrie nicaieri ce spune ea. Nu scrie nicaieri ca ea plateste numai la pensionari.
- Ajutorul de deces poate fi platit, cum scrie in textele de lege de mai sus, fie de Casa de Pensii fie de angajatorul celui decedat si care recupereaza banii de la Casa de Pensii.

5. Incercati si la locul de munca unde lucra tatal dvs. cand a decedat si daca nu rezolvati mergeti din nou la Casa de Pensii cu textele de lege pe care vi le-am redat aici.
tudorvaleriu a scris:
Casa de Pensii nu are dreptate, nu scrie nicaieri ce spune ea. Nu scrie nicaieri ca ea plateste numai la pensionari.

Va contrazic pentru a doua oara pe acesta tema, casa de pensii are dreptate. Prevederea legala este chiar art. 129 din Legea nr. 263/2010 pe care l-ati citat in mesajul dvs., iar dispozitiile din HG nr. 257/2011 nu contrazic aceasta prevedere.

Potrivit art. 129, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 263/2010, casa de pensii plateste ajutorul de deces numai in cazul decesului:
-pensionarului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
-asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din Legea nr. 263/2010, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

In cazul celorlalte categorii de asigurati prevazute la art. 6 din Legea nr. 263/2010, ajutorul de deces se plateste de catre angajator si respectiv de catre institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 129, alin. 1, lit. a) si lit. b) din Legea nr. 263/2010).


tudorvaleriu a scris:
Ajutorul de deces poate fi platit, cum scrie in textele de lege de mai sus, fie de Casa de Pensii fie de angajatorul celui decedat si care recupereaza banii de la Casa de Pensii.

Prevederile legale citate de dvs. nu dispun in acest sens. Art. 129 din Legea nr. 263/2010 nu reglementeaza o competenta alternativa, ci o competenta exclusiva a celor care urmeaza sa plateasca ajutorul de deces. Norma este imperativa, nu dispozitiva.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Colega mea, dna Gabriela Pintea, are dreptate (nu e prima data!). Mea culpa.

2. Daca decedatul era salariat la data decesului ajutorul de deces il primeste de la angajator.
Bunaziua! Am si eu un caz in provincie in judetul Dambovita comuna Butimanu un decedat in varsta de 41 de ani ne-avand serviciu si nefiind pensionar daca are dreptul la ajutor de inmormantare, Fiind casatorit are un copil de 2 ani ne-avand nici sotia servici in acest caz are dreptul la ajutor de inmormantare? Fiind decedat astazi 31.01.2012. ASTEPT RASPUNS URGENT !!!:( INTRU-CAT NU ARE CU CE SA IL INORMANTEZE.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
MihalacheA, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutorul de inmormantare roman123 roman123 sotia unui pensionar militar care a avut si contract de munca la un srl pote ridica ajutorul de inmormantare de la acest srl_? (vezi toată discuția)
Ajutor de deces llavys llavys Buna ziua .Daca mama mea a decedat ,avem dreptul sa solicitam ajutor de inmormantare ,ea avand doar pensie de invaliditate gr II ?Nu lua ajutor social ,si ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces noa noa Poate acorda o institutie publica ajutor de deces sotiei salariatului decedat sau persoanei care s-a ocupat de inmormantare? Care este baza legala a acordarii ... (vezi toată discuția)